woensdag 3 juni 2020

Pinksteren L1-L6


Op zondag 31 mei 2020 vierden christenen Pinksteren.
Wat is dat eigenlijk? Pinksteren? Hier ontdek je er nog meer over.

Lees het verhaal hieronder of beluister het op: https://youtu.be/_AvpbIiDeKA

Jezus was gestorven. Zijn vrienden kwamen samen in een huis om te bidden. Maria was er ook bij. Ze waren heel droevig. Jezus was er niet meer… Ze voelden zich alleen. De deuren en de ramen van het huis bleven gesloten. Zo kon niemand hen zien. De vrienden waren bang. Wat zou er met hen gebeuren nu Jezus dood was? Misschien zochten de soldaten ook naar hen? Ze durfden niet naar buiten. De vrienden zaten heel stilletjes in het huis. Alles was gesloten … Ze maakten het donker. En vanbinnen in hen voelde het ook donker … Ze waren eenzaam, bang, verdrietig en ongerust. Alsof ook iets in hen was gestorven … Alsof ze alle moed verloren waren … Toch wilden ze samen over Jezus praten en bidden. Terwijl ze samen aan het bidden en praten waren, voelden ze Jezus dicht bij hen. Ze konden hem niet zien, maar toch hadden ze het gevoel dat hij bij hen was. Alsof zijn geest bij hen was … Jezus’ geest of Gods Geest … Wat er precies gebeurde, wisten ze niet. Maar het voelde fantastisch! Het was alsof een wind hun zorgen, hun angst en hun verdriet wegblies. Alsof ze een frisse wind voelden die hen uitnodigde om naar buiten te gaan. Het was alsof het donker in hen verdween. Alsof er een vuurtje in hen brandde. De vrienden werden helemaal warm vanbinnen. Ze waren zo enthousiast dat ze steeds meer over Jezus begonnen te vertellen. Ze vertelden over hoe hij hen getroost had, hoe hij hen leerde stil worden, hoe hij hen leerde vertrouwen te hebben … Ze waren zo vol van Jezus’ Geest dat ze niet konden stoppen met vertellen. Iedereen moest weten welke mooie dingen Jezus hen verteld had! Ze vonden weer de moed om naar buiten te gaan! Petrus stond op. Hij gooide de deur open en liep naar buiten. De anderen volgden hem. Ze begonnen over Jezus te vertellen. Blij vertelden ze over alles wat ze met Jezus beleefd hadden. Ze waren niet meer bang. Alleen maar blij omdat ze zulke mooie dingen met Jezus hadden meegemaakt. De mensen keken verwonderd naar hen. Ze waren verbaasd en luisterden. De vrienden van Jezus vertelden met zo veel vuur dat iedereen begreep wat ze bedoelden. Zelfs de buitenlanders die verschillende talen spraken begrepen met hoe veel liefde ze over Jezus vertelden … Vanaf die dag stopten de vrienden van Jezus niet meer met vertellen over Jezus. Keer op keer vertelden ze zijn verhaal. Omdat ze het zo een mooi cadeau vonden voor alle mensen …

Luister en bekijk het volgende lied:


Om het verhaal nog beter te snappen kan je naar dit legoverhaaltje kijken:




Wat kan je doen?

Een kaarsje branden om iemand moed in te spreken:

God, Vandaag denk ik aan … Ik wens hem/haar een beetje moed. Dat doet toch goed … Bij ieder moeilijk uur, stuur ik graag een beetje vuur.

Hier ook een knutsel – deze vond ik op de website www.gelovenisleuk.nl


Deze knutsel hoort bij het in vuur en vlam komen te staan van de Heilige Geest, dat je als het ware zegt Zend het vuur tegen de Here God en dat Hij dan het vuur naar beneden stuurt of dat je er vanuit gaat dat de Here God zegt ontvang Mijn Heilige Geest. De kinderen op het plaatje willen graag ontvangen, dat zie je aan de harten welke ze in hun handen houden, het is eigenlijk beeldend gemaakt dat zij hun eigen hart opheffen naar boven en dat de Heilige Geest dan als een duif neerdaalt en het vuur brengt waardoor hun hart in vuur en vlam komt te staan, nu zie je alleen een lont maar die kunnen kinderen natuurlijk ook van vlam voorzien, maar hoeft niet, ik heb alleen de duif, het lijfje er met dubbele plak voorlangs geplakt en onder de pootjes een draad als lont bevestigd en daar een vlammetje aan gemaakt, nu heeft de duif vuur en zoals jullie zien spat het vuur eraf, het is een vurige duif.

In het pdf bestand staat op blad 3 een kleurplaatversie.

Werkbeschrijving:
-print blad 1 en 2 alleen uit als je alleen de knutsel gebruikt
-Kleur de onderdelen op blad 1 en 2 in
-Knip de onderdelen op blad 2 uit, ik heb de pootjes van de duif even voorzien van streepjes tussen die teentjes zodat het sneller en eenvoudiger knipt, dan kun je later kiezen om die tussenstukjes nog uit te knippen.
-Doe een stuk dubbele plak op de basisplaat op het bovenlijf van de duif of plak het op de achterkant van het losse duifdeel dan weet je zeker dat het op de goede hoogte is
-Plak nu het lijf van de duif eroverheen
-Lijm een touwtje onder de pootjes van de duif door
-vouw een vlammetje dubbel en lijm die aan weerszijden van het lontje